Oksijen Konsantratörü.
- Ayrıntılar
- Kategori: oksijene dair herşey
- Pazartesi, 11 Temmuz 2016 22:38 tarihinde yayınlandı.
- kadiryilmaz tarafından yazıldı.
- Gösterim: 5237
OKSİJEN KANSANTRATÖRÜ
Soluduğumuz havadaki oksijeni ve nitrojeni (azotu),moleküler elek (molecular sieve) sisteminden geçirerek ayırır, böylece tıbbi amaçlı kullanılabilecek % 90 – 95 yoğunlukta oksijen gazı üretir. Bu işlemi sürekli hale getirerek kesintisiz oksijen akışı sağlar.
Atmosferdeki soluduğumuz havada % 21 oksijen (O2), % 78 azot (N2), % 0,9 argon (Ar) ve % 0,1 oranında diğer gazlar bulunmaktadır. Oksijen gazını ortam havasından ayırmanın en ekonomik yolu PSA (moleküler elek) teknolojisidir. Bu teknoloji oksijen konsantratörlerinin de ekonomik olmasını sağlamaktadır.
Oksijen Konsantratörü Nasıl Çalışır
Oksijen konsantratörü tarafından atmosferden emilen hava, oksijen konsantratörü filtresinden geçirilir. Böylece hava bakteri ve tozlardan arındırılır, sonra basınçlı bir şekilde moleküler elek sistemine gönderilir. Moleküler elek sisteminde azot tutulur veoksijenin geçmesine izin verilir. Geçişine izin verilmeyen nitrojen (azot) gazı egzoz sistemi sayesinde belirli aralıklarla dışarı atılır. Oksijen gazı ise bir haznede biriktirilir, uygun basınca ulaştığında kullanıcıya gönderilir. Kullanıcının ihtiyacı olan akış miktarı cihaz üzerindeki flowmetre ile ayarlanır.
Oksijen kullanıcıya ulaşmadan önce oksijen konsantratörünün su kabından geçer ve nemlendirilir, sonra oksijen maskesi, oksijen kanülü veya oksijen kateteri ile kişiye ulaştırılır. Oksijen kanülü ve kateteri, oksijen maskesine göre daha çok tercih edilir. Bunun sebebi çoğu kullanıcının oksijen maskesi ile rahat edememesidir. Oksijen kanülü veya kateteri ile kişi rahat yemek yer, rahat öksürür ve rahat hareket eder, ayrıca bunlar oksijen maskelerine göre daha ekonomiktir.